Een goede fundering voor je overkapping is belangrijk voor de stevigheid en veiligheid. In dit artikel geven we een overzicht van funderingstypen en plaatsingadviezen, afgestemd op jouw situatie en bodemsoort. Zo kun je jarenlang zorgeloos genieten van je overkapping.
Belangrijkste punten
Een goede fundering is cruciaal voor de stabiliteit en levensduur van overkappingen, en beschermt tegen verzakking, vocht en natuurlijke krachten.
De keuze van de fundering moet afgestemd worden op het type grond, zoals zand, klei of veen, waarbij de grondgesteldheid vooraf beoordeeld moet worden om stabiliteit te waarborgen.
Er zijn diverse funderingsopties beschikbaar, zoals betonpoeren, gemetselde poeren en schroeffundering, die afhankelijk van het type overkapping en de grondsoort gekozen dienen te worden.
Soorten overkapping fundering
Een overkapping kan op verschillende manieren gefundeerd worden. Afhankelijk van de situatie waar je terrasoverkapping wordt geplaatst is het mogelijk dat de ene fundering handiger is dan een andere optie. Ten eerste is het belangrijk om te kijken welke terrasoverkapping je hebt? Hoe beter de kwaliteit, hoe zwaarder de overkapping. En een de fundering van een overkapping met glas is natuurlijk al een stuk belangrijker omdat deze veel zwaarder is dan een polycarbonaat of kunststof overkapping.
Geen fundering voor je overkapping
In sommige gevallen is een fundering niet nodig. Wanneer dan? Bijvoorbeeld als je een terras met keramische tegels voorzien van stabicare of een terras dat volledig volgestort is met beton.
Snelbeton
Snelbeton is als fundering bij een terrasoverkapping handig omdat je flexibel bent. Heb je bijvoorbeeld een staander tegen een muur staan, dan is snelbeton de ideale oplossing. Kies dus voor snelbeton als er obstakels in de grond zitten.
Betonpoeren
Betonpoeren zijn een eenvoudige oplossing om fundering aan je overkapping toe te voegen. Voor onze terrasoverkappingen hebben we standaard poeren in het assortiment voorzien van aluminium hoeklijnen. Je schuift hier de staander eenvoudig over heen en schroeft deze vervolgens vast. Als je de hemelwaterafvoer door de staander hebt lopen, is er een speciale betonpoer met HWA (geïntegreerde pvc bocht voor de afvoer van regenwater).
Veelgestelde vragen
We hebben nog een aantal veelgestelde vragen over de fundering van je overkapping op een rij gezet.
Als ik een overkapping g wil bestellen ,is dan het montagemateriaal er ook bij? Of moet ik dit allemaal er bij bestellen.
Bijvoorbeeld de verend staal strip, afplakken boren enz.
Hallo Frans,
Bij onze overkappingen worden de volgende montagebenodigdheden meegeleverd:
Sommige materialen zijn afhankelijk van de afmeting, zoals verenstaal. Gatenboren en boortjes voor het voorboren zitten er niet bij.
Mochten er verder nog vragen zijn dan hoor ik het graag.
Goedenavond, ik moet een vrijstaande overkapping plaatsen op zeiknatte grond . Is dit überhaupt mogelijk en hoe pak ik dat aan.
Het plaatsen van een (vrijstaande) overkapping op zompige of natte grond is zeker mogelijk, maar u moet wel wat extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat alles stevig staat.
Hierbij enkele tips om u op weg te helpen:
* Bodemonderzoek: Het is handig om eerst te weten wat voor grond u heeft. Een specialist kan u hierbij helpen.
* Diepe fundering: Overweeg heipalen of schroefpalen. Deze gaan door de natte grond heen en geven extra stevigheid.
* Betonpoeren: Dit zijn stevige blokken beton die je diep in de grond zet voor stabiliteit.
Het beste kunt u in dit soort gevallen iemand met ervaring inschakelen, denk aan een aannemer of een specialist in tuinaanleg. Zij hebben kennis en ervaring en kunnen samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie zoeken.
Mocht u nog vragen hebben of verdere toelichting wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan graag voor u klaar.
Met vriendelijke groet,
Esmee | ForaVida B.V.