Klantenservice – werkdagen van 08:00 tot 23:59, weekend van 09:00 tot 17:00 | Showroom Venlo 7 dagen per week geopend

Fundering voor je overkapping: alles wat je moet weten

Een goede fundering voor je overkapping is belangrijk voor de stevigheid en veiligheid. In dit artikel geven we een overzicht van funderingstypen en plaatsingadviezen, afgestemd op jouw situatie en bodemsoort. Zo kun je jarenlang zorgeloos genieten van je overkapping.

Belangrijkste punten

  • Een goede fundering is cruciaal voor de stabiliteit en levensduur van overkappingen, en beschermt tegen verzakking, vocht en natuurlijke krachten.

  • De keuze van de fundering moet afgestemd worden op het type grond, zoals zand, klei of veen, waarbij de grondgesteldheid vooraf beoordeeld moet worden om stabiliteit te waarborgen.

  • Er zijn diverse funderingsopties beschikbaar, zoals betonpoeren, gemetselde poeren en schroeffundering, die afhankelijk van het type overkapping en de grondsoort gekozen dienen te worden.

Soorten overkapping fundering

Een overkapping kan op verschillende manieren gefundeerd worden. Afhankelijk van de situatie waar je terrasoverkapping wordt geplaatst is het mogelijk dat de ene fundering handiger is dan een andere optie. Ten eerste is het belangrijk om te kijken welke terrasoverkapping je hebt? Hoe beter de kwaliteit, hoe zwaarder de overkapping. En een de fundering van een overkapping met glas is natuurlijk al een stuk belangrijker omdat deze veel zwaarder is dan een polycarbonaat of kunststof overkapping.

Geen fundering voor je overkapping

In sommige gevallen is een fundering niet nodig. Wanneer dan? Bijvoorbeeld als je een terras met keramische tegels voorzien van stabicare of een terras dat volledig volgestort is met beton.

Snelbeton

Snelbeton is als fundering bij een terrasoverkapping handig omdat je flexibel bent. Heb je bijvoorbeeld een staander tegen een muur staan, dan is snelbeton de ideale oplossing. Kies dus voor snelbeton als er obstakels in de grond zitten.

Betonpoeren

Betonpoeren zijn een eenvoudige oplossing om fundering aan je overkapping toe te voegen. Voor onze terrasoverkappingen hebben we standaard poeren in het assortiment voorzien van aluminium hoeklijnen. Je schuift hier de staander eenvoudig over heen en schroeft deze vervolgens vast. Als je de hemelwaterafvoer door de staander hebt lopen, is er een speciale betonpoer met HWA (geïntegreerde pvc bocht voor de afvoer van regenwater).

Veelgestelde vragen

We hebben nog een aantal veelgestelde vragen over de fundering van je overkapping op een rij gezet.

Nee, wij raden dit sterk af. Door de brosse en open structuur van beton is de kans groot dat de betontegel scheurt onder de druk van de terrasoverkapping.

Wij raden een diepte van 20 tot 30 centimeter aan voor de fundering van de terrasoverkapping.

1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de ondergrond waarop de snelbeton wordt aangebracht, schoon, droog en vrij van stof en olie is.
2. Menging: Voeg water toe aan het snelbetonmengsel volgens de verhouding die op de verpakking staat aangegeven. Meng het tot een homogene, stevige massa.
3. Toepassen: Breng het snelbetonmengsel aan op de gewenste plaats en verdeel het gelijkmatig. Maak het oppervlak glad en glad met een plamuurmes.
4. Uitharden: Snelbeton hardt snel uit, dus werk snel en efficiënt. Na ongeveer 30 minuten is het oppervlak belastbaar, maar het is beter om 24 uur te wachten voordat u het volledig belast.
5. Afwerken: Als het snelbeton is uitgehard, kun je eventuele oneffenheden gladstrijken met schuurpapier en vervolgens het oppervlak afwerken met verf of een andere afwerking naar keuze.

Let op: Volg altijd de instructies op de verpakking en bescherm je huid en ogen tijdens het gebruik van snelbeton.

Het gewicht van een overkapping is natuurlijk afhankelijk van de afmeting, kwaliteit en type dakbedekking. De kleinste terrasoverkapping weegt in totaal ongeveer 150 kilogram, de grootste met glazen dak zelf meer dan 1.100 kilogram.

4 comments

  1. Frans Nijenhuis

    Als ik een overkapping g wil bestellen ,is dan het montagemateriaal er ook bij? Of moet ik dit allemaal er bij bestellen.
    Bijvoorbeeld de verend staal strip, afplakken boren enz.

    1. Hallo Frans,

      Bij onze overkappingen worden de volgende montagebenodigdheden meegeleverd:

      • Zelfborende schroeven (lang en kort)
      • Slagpluggen
      • HWA bocht, buis en bladvanger
      • Gesloten en open anti-dusttape voor polycarbonaat
      • Tube met kit

      Sommige materialen zijn afhankelijk van de afmeting, zoals verenstaal. Gatenboren en boortjes voor het voorboren zitten er niet bij.
      Mochten er verder nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

  2. Arjan Schorren

    Goedenavond, ik moet een vrijstaande overkapping plaatsen op zeiknatte grond . Is dit überhaupt mogelijk en hoe pak ik dat aan.

    1. Esmee | ForaVida

      Het plaatsen van een (vrijstaande) overkapping op zompige of natte grond is zeker mogelijk, maar u moet wel wat extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat alles stevig staat.

      Hierbij enkele tips om u op weg te helpen:
      * Bodemonderzoek: Het is handig om eerst te weten wat voor grond u heeft. Een specialist kan u hierbij helpen.
      * Diepe fundering: Overweeg heipalen of schroefpalen. Deze gaan door de natte grond heen en geven extra stevigheid.
      * Betonpoeren: Dit zijn stevige blokken beton die je diep in de grond zet voor stabiliteit.

      Het beste kunt u in dit soort gevallen iemand met ervaring inschakelen, denk aan een aannemer of een specialist in tuinaanleg. Zij hebben kennis en ervaring en kunnen samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie zoeken.

      Mocht u nog vragen hebben of verdere toelichting wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan graag voor u klaar.

      Met vriendelijke groet,
      Esmee | ForaVida B.V.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Altijd, in Nederland en België

Gemakkelijk retourneren

30 dagen gratis retourneren

5 jaar garantie

Genieten zonder zorgen

100% veilig afrekenen

iDeal / Klarna / Creditcard

Deel